Spontaniczne spotkanie z Audi S5 :twisted: muszę przyznać że odjechał mi na starcie może ze dwie długości a później powoli zaczynałem go dochodzić. Z rolowanego jak ja pierwszy depnąłem to powolutku odjeżdżałem, jak on to po chwili zaczynałem powoli dochodzić :twisted:
Dla świeżo upieczonych kierowców
Zwiń
X
-
Dla świeżo upieczonych kierowców
Przez dwa lata od uzyskania prawa jazdy, młody kierowca samochodu będzie mógł stracić dokument, jeśli popełni trzy wykroczenia drogowe. To jedno z założeń ustawy o kierujących pojazdami przyjętych dzisiaj przez rząd.
W specjalnych kursach będą też musieli uczestniczyć doświadczeni kierowcy jeśli dostaną 24 punkty karne. I też będą mogli łatwo stracić prawo jazdy. Wystarczy, że w ciągu pięciu lat od odbycia kursu reedukacyjnego znowu zbiorą 24 punkty. Na kursy mają być też wysyłani kierowcy, którzy zostali złapani na jeździe po alkoholu, lub innego podobnie działającego środka.
WięcejByła: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
-
-
Zamieszczone przez JacomelliPrzez dwa lata od uzyskania prawa jazdy, młody kierowca samochodu będzie mógł stracić dokument, jeśli popełni trzy wykroczenia drogowe. To jedno z założeń ustawy o kierujących pojazdami przyjętych dzisiaj przez rząd.
oni naprawdę chcą załatać tym dziurę budżetowa ? bo mi się tak wydaje wręcz : /
Komentarz
-
-
Pocieszę Was że gdzie indziej jest gorzej. Niedawno rozmawiałem z facetem mieszkającym w Australii. Tam też tak jest, przez pierwsze 2 lata tylko 2 wykroczenia,mało tego prędkość maksymalna takiego kierownika to tylko 80 km/h. Dodatkowo młodzi ludzie w pierwszym roku nie mogą jeździć w weekendy bo to dni imprezowo - dyskotekowe i istnieje ryzyko jazdy po alkoholu.
Inaczej też wygląda procedura zdobycia prawa jazdy. Nie trzeba chodzić na żadne kursy. Pierwszym krokiem jest zaliczenie testów, jeśli zaliczysz to masz 2 lata na zdanie egzaminu z jazdy, jest to czas maksymalny bo można próbować już po tygodniu. Uczyć jeździć może każdy kto ma prawko dłużej niż 5 lat ,nie był sprawcą wypadku i nie miał nigdy zabranego prawa jazdy. Stawia elkę na swoim samochodzie i wio na ulicę. Egzamin można zdawać na swoim samochodzie.
Komentarz
-
-
W Stanach zdawałem na prawko też własnym samochodem cały egzamin trwał godzinkę z wydaniem prawa jazdy do ręki włącznie.
Najpierw test z przepisów, test wzroku w takiej zmyślnej maszynce i jak wszystko pozytyw to zapraszamy na egzamin praktyczny oczywiście własnym autem.
Podszedł egzaminator sprawdził czy są światła i klakson i w drogę. Przejechaliśmy się może ze dwa kilometry raz kazał zatrzymać się przy krawężniku :diabelski_usmiech przejechać przez skrzyżowanie ze STOP-em i po wszystkim. Wróciłem do ośrodka egzaminowania strzelili mi zdjęcie wydali prawko od ręki i w drogę kierowco. Wszystko kosztowało mnie 7 dolców parę lat temu. Nie to co w tym chorym kraju...
Najśmieszniejsze jest to, że przez pierwsze trzy lata od odebrania prawka nie dostałem tam mandatu i dostałem od jakiegoś tam ważniejszego urzędnika pismo z gratulacjami jaki to ja jestem super kierowca i automatyczne przedłużenie prawka na kolejne trzy czy pięć lat już teraz nie pamiętam (w formie naklejki na prawo jazdy).
Komentarz
-
-
Panowie, którzy teraz macie prawko mniej niż dwa lata nie trzęście na zapas portkami
Wydaje mi się, że przepis mówiący o dwóch latach będzie dotyczył osób, które uzyskają prawo jazdy po wejściu w życie ustawy- czyli po 2009 roku. Podobnie z terminem ważności prawa jazdy, które ma być wydawane na 15 lat.Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz
-
-
Z nietypowych zasad dla "nowych" to ostatnio szwagierka zdawała prawko w Irlandii i podobno przez jakiś tam czas może jeździć tylko autem z manualną skrzynią ( a szykowali się ze szwagrem na OII z DSG :diabelski_usmiech )...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Czy ja wiem czy to taki zły pomysł dla młodych kierowców. Może trochę ostudzi ich krew w żyłach. Co prawda 2 lata to trochę długo. Moim zdaniem rok by wystarczył, a przez 2 jeździć z zielonym listkiem.
Zamieszczone przez rkbTo działa wstecz? (tzn dla ludzi co np zrobili prawko rok temu) czy tylko dla tych co beda teraz zdawac?
no ja mam juz dwa wykroczenia ;d fajnie ze jak zrobie teraz trzecie to mi zabiora plastik ?
Jak dla mnie dla pijanych kierowców prawo powinno być jeszcze bardziej zaostrzone.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicrofta Ukrainie i wtedy zadne punkty nas nie dotycza
Komentarz
-
-
KLOCek, No widzisz, nasi jak zlapia zagraniczniaka to daja mandacik i pkt nie dostajesz. Polak w Czechach tez dostaje mandacik bez punktow.
Jak w UK dostaniesz mandacik to majac prawo jazdy spoza UK nie dostaniesz zadnych punktow, do momentu jak nie wymienisz blankietu na taki z UK. Tak samo tam ciapaci jezdza na swoich blankietach wlasnie zeby nie miec zadnych punktow karnych w UK
A Ty nie miales polskiego blankietu przypadkiem w przeszlosci ??
Jakos dlugo Cie tu nie widzialem
Komentarz
-
-
Miałem polskie, ale już nie mam
Wolę mieć ukraińskie prawo jazdy , gdyż mam w nim "troszkę" więcej kategorii i problem punktów załatwiony. Zresztą sam plastik dużo ładniejszy niż polski. Miałem jednak przypadek, że nadgorliwy policjant (szacunek dla ich pracy) sprezentował mi cały 1 punkt za postój.
Długo, gdyż jakoś czasu nigdy nie ma...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JacomelliPrzez dwa lata od uzyskania prawa jazdy, młody kierowca samochodu będzie mógł stracić dokument,
Zamieszczone przez piotrekpruszczW Stanach zdawałemzdroofko
daszek
http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daszeki słusznie. Da się zauważyć, że politycy zaczynają eksperymentować, aby obniżyć wypadkowość i śmiertelność wśród młodych kierowców. Może te nowe przepisy wpłyną "chłodząco" na co poniektórych z pusta głową i ciężką nogą.
MOJA RADA JEST TAKA:
Trzeba jeździć najszybciej jak się bezpiecznie potrafi,
by przebywać jak najkrócej na drodze.
Czym krócej na drodze, tym mniejsze
prawdopodobieństwo wypadku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KLOCek
MOJA RADA JEST TAKA:
Trzeba jeździć najszybciej jak się bezpiecznie potrafi,
by przebywać jak najkrócej na drodze.
Czym krócej na drodze, tym mniejsze
Bo chyba nie na poważnie. :lol:W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KLOCekdaszek, oby u Ciebie w Warszawie nie zaczęli jeździć 50tką po mieście. Gigantyczne korki i paraliż całej stolicy.
Najlepiej zobacz jaką masz średnią, 36km/h?
Zamieszczone przez KLOCekCzym krócej na drodze, tym mniejsze
Zamieszczone przez KLOCek15-20tyś po UAzdroofko
daszek
http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II
Komentarz
-
-
Mnie się znacznie lepiej jeździ po UA, ponieważ na trasach jest dość dużo nierówności, więc super szybko się nie da jechać. Pobocza mają tak duże, że nierzadko można wyprzedzać na trzeciego z prawej strony. I to jest piękne.
Zamieszczone przez daszekNajlepiej zobacz jaką masz średnią, 36km/h
Komentarz
-
Komentarz